Author Topic: Predica Ips Moise in Duminica Orbului  (Read 2369 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lukianos

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
Predica Ips Moise in Duminica Orbului
« on: May 28, 2012, 06:57:39 PM »
Predica Ips Moise al Portlandului si Vestului, membru in Sfintul Sinod al Bisericii Ordodoxe - celei adevarate - a Greciei, sinod condus de Pf Kallinikos – Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia, in Duminica Orbului din 2012


Hristos a inviat!
 
In numele Tatalui si-al Fiului si-al Sfintului Duh,

 
In aceasta Duminica de dinainte de Sfinta Inaltare sarbatorim una dintre marile minuni savirsite de Mintuitorul Hristos, aceea in care El i-a daruit ochi si vedere unui om nascut fara ochi. Chiar si numai simpla rostire a acestor cuvinte este motiv pentru a ne minuna.
 
In capitolul de dinaintea descrierii savirsirii acestei minuni Mintuitorul nostru le-a spus deschis evreilor “Adevarat, adevarat zic voua: Eu sunt mai inainte de a fi fost Avraam” (Ioan 8:58), evitindu-le, apoi, cu blindete minia. Dupa aceea El le-a aratat Cine era, cind l-a gasit pe acel om fara ochi si luind lut si facindu-i o pereche noua de ochi complet functionali. Aceasta minune nu poate decit sa readuca in mintea celor ce-au auzit crearea lui Adam din lut.
 
Stiu doar un singur alt caz in care o astfel de minune a fost savirsita, aceea cind Stefan, cel orbit pe nedrept, s-a rugat la troita icoanei Nascatoarei de Dumnezeu Cassiopia si i s-au dat ochi noi. In acel caz ochii lui Stefan erau caprii din nastere, dar ochii cei noi au fost albastrii. Aceasta minune a Maicii Domnului a fost consemnata in Insula Kerkyra.
 
Minunea daruirii de ochi acelui om care s-a nascut fara ochi a fost savirsita la sfirsitul sederii pe pamint a Mintuitorului, nu cu mult inainte de a-l invia pe Lazar. Acest fapt devine evident din cuvintele unuia dintre cei prezenti la mormintul lui Lazar, care a spus: “Nu putea, oare, Acesta care a deschis ochii orbului sa faca asa ca si acesta sa nu moara?” (Ioan 11:37).
 
Asa se face ca Sfintii Parinti au hotarit ca spre sfirsitul cinstirii celor 40 de zile de la Inviere pina la Inaltarea Mintuitorului nostru sa implinim ciclul complet de evenimente care au condus la patimile voluntare, moartea si Invierea Sa.
 
Acel om caruia i s-au facut ochi noi acolo unde nu existau a fost adus inaintea fariseilor si intrebat cum a capatat vedere. Omul le-a raspus foarte la obiect ca un oarecare numit Iisus i-a pus lut pe ochi, s-a spalat si a putut sa vada (Ioan 9:11).
 
Dar din cauza invidiei si pentru ca aceasta minune a fost savirsita intr-o zi de Sabat unii dintre farisei au zis: “Acest om nu este de la Dumnezeu, fiindca nu tine sambata” (Ioan 9:16).
 
Insa altii au spus: “Cum poate un om pacatos sa faca asemenea minuni?"
 
Sfintul Ioan Teologul, cel care a consemnat intimplarea in Evanghelie, a facut aici urmatoarea observatie: “Si era dezbinare intre ei” (Ioan 9:16).
 
Era dezbinare intre farisei, numai ca acea dezbinare era slaba si nu deajuns sa ajute celor care erau impinsi de catre ceialalti in a-L respinge pe Hristosul lui Dumnezeu, chiar impotriva a ceea ce au fost inclinati sa creada de la inceput. Sfintul Ioan Gura de Aur comenteaza in felul urmator acest episod:
 
“Daca aceia dintre farisei care l-au aparat cu slabiciune pe Mintuitorul nostru ar fi fost complet rupti de restul fariseilor care erau plini de invidie si ura, ar fi ajuns curind sa cunoasca adevarul. Fiindca este cu putinta sa faci bine in a te desparti. De aceea chiar El Insusi a zis: “n-am venit sa aduc pace, ci sabie” (Matei 10:34). Pentru ca exista intelegere rea si dezbinare buna. Asa si cei care au facut Turnul (Facerea 11:4) s-au inteles spre propria suferinta; si tot acestia au fost iarasi despartiti, cu toate ca impotriva vointei lor, dar spre binele lor. Asa si Cora si ceata lui s-au inteles la rau si de aceea au fost despartiti spre bine; dar si Iuda s-a inteles cu evreii la rau. Deci dezbinarea poate sa fie buna, iar intelelerea sa fie rea. De aceea se zice: “Iar daca ochiul tau cel drept te sminteste pe tine, scoate-l si arunca-l de la tine” (Matei 5:29). Iar daca trebuie sa ne despartim de un membru rau legat, nu se cuvine cu atit mai mult sa ne despartim de prieteni cu care sintem uniti la rele?” Asa cum intelegerea nu este intotdeauna motiv de bine, tot asa despartirea nu este intotdeauna rea.”
 
In vremea Mintuitorului nostru batrinii lui Israel au facut marfa din lucrurile lui Dumnezeu si l-au respins pe Hristosul lui Dumnezeu din lacomie si invidie. Astazi exista multi bolnavi de aceeasi boala si cu toate acestea isi zic ortodocsi si au cinuri de episcop sau preot sau cinste de “staret” in ciuda faptului ca sustin invataturi condamnate de Biserica. In asemenea situatii trebuie sa ne aducem aminte de cuvintele Sfintului Ioan Gura de Aur, ca “intelegerea nu este intotdeauna motiv de bine, tot asa despartirea nu este intotdeauna rea.” Prin comentariul sau, Sf. Ioan implica ideea ca este esential sa te desparti de astfel de oameni chiar si doar pentru a incepe sa intelegi adevarul.
 
De dragul mintuirii noastre este vital sa folosim de calauze Sfinta Traditie, soboarele si deciziile Bisericii si consensul Sfintilor Parinti. Sa multumim lui Dumnezeu pentru sfintul nostru sinod care cauta in mod activ sa ramina in consens cu Sfintii Parinti si soboarele si hotaririle Bisericii. Acesta nu este dar mic de la Dumnezeu! Ar trebui sa ne incepem zilele slavind pe Dumnezeu pentru aceasta.
 
Frati si surori intru Hristos, trebuie sa ne straduim sa traim drept. Biserica noastra este faclia din sfesnic si cetatea din virf de munte. Trebuie sa ne straduim in zilele vietii noastre sa cooperam cu Hristos in a-L ajuta sa lumineze o generatie orbita de o multitudine de erori spirituale.
 
Daca ne straduim sa ne iubim unii pe altii si sa avem o unica intelegere a perceptelor evangheliei, atunci ajutam la luminarea celor din preajma noastra. Daca traim viata Fericirilor, adica daca sintem saraci cu duhul si ne caim pentru pacatele noastre, daca sintem blinzi, infometati si insetati de dreptate, si daca sintem milostivi si cautam curatia inimii si ne straduim sa fim facatori de pace si suferim prigoana cu bucurie, atunci il avem pe Hristos in mijlocul nostrum si putem incepe sa cooperam cu el in a da ochi spirituali celor ce n-au. Daca facem toate acestea, atunci a noastra este Imparatia Cerurilor asa cum s-a aratat pe pamint.
 
Fara Dumnezeu sintem doar lut. Respiram si ne miscam, insa totul se sfirseste in moarte si degradare. Cu Dumnezeu, insa, sintem fiii si ficele Celui Preainalt. Daca ne reamintim de lutul nostru si tinem inima smerita in toate cele citate mai inainte putem gusta Imparatia lui Dumnezeu.
 
Ginditi-va la acestea si Dumnezeu sa-Si reverse Harul Sau asupra voastra si a familiilor voastre ca sa puteti gusta aceste bunatati prin iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos. Amin.
« Last Edit: May 28, 2012, 06:58:47 PM by Lukianos »