Author Topic: Predica Ips Moise in Duminica Ortodoxiei  (Read 3785 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lukianos

 • Newbie
 • *
 • Posts: 14
Predica Ips Moise in Duminica Ortodoxiei
« on: March 05, 2012, 08:27:09 PM »
Predica Ips Moise al Portlandului si Vestului, membru in Sfintul Sinod al Bisericii Ordodoxe - celei adevarate - a Greciei, sinod condus de Pf Kallinikos – Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia, in Duminica Ortodoxiei din 2012:


In numele Tatalui, si-al Fiului, si-al Sfintului Duh,
 
Astazi sarbatorim Duminica Ortodoxiei, triumful Sfintelor Icoane si al doctrinei celei adevarate, asa cum Sfintele Sinoade ale Bisericii au formulat-o.
 
In Evanghelia de astazi la Triumful Ortodoxiei Mintuitorul nostru Hristos a chemat pe unii dintre apostoli la Sine, iar cind l-a intilnit pe Nataniel i-a zis: “Iata, cu adevarat, israelit in care nu este viclesug” (Ioan 1:47).
 
Acelasi verset in greceste este Ἴδε ἀληθῶς Ἰσραηλίτης ἐν ᾧ δόλος οὐκ ἔστιν.
 
In Biblia Regelui Iacov [King James Bible, in limba engleza] cuvintul grecesc “δόλος” a fost tradus “viclesug”. Unele dictionare definesc viclesugul “siretenie” sau ca o “manevra iscusita prin care se insala buna – credinta a cuiva”, ceea ce usor ar putea fi interpretat doar ca istetime. Cuvintul grecesc, insa, este mai adinc prin aceea ca inseamna hotie sau inselaciune.
 
O traducere nepretentioasa, dar mai literala a acestui verset ar fi “Iata, cu adevarat un israelit in care inselaciune nu este”.
 
De aceea, ca sa fim israeliti adevarati, adica discipoli adevarati care privesc la fata lui Dumnezeu, se cuvine sa nu fie in noi nici viclesug, nici inseluciune si nici hotie.
 
Noi slujim Dumnezeul – Om Iisus Hristos, Calea, Adevarul si Viata, iar Mintuitorul nostru ne-a invatat asa “Duh este Dumnezeu si cei ce I se inchina trebuie sa I se inchine in duh si adevar” (Ioan 4:24).
 
La acesta sarbatoare la care citim Sinodiconul Ortodoxiei ii laudam pe sfintii marturisitori ai Bisericii noastre, oameni care au fost israeliti adevarati. Aceia, ca si apostolii, au fost “oameni care si-au pus sufletele lor pentru numele Domnului nostru Issus Hristos (Fapte 15:26). Acei sfinti au fost mostenitorii si paznicii adevarurilor din vechime asezate prin traditie apostolica, iar aceasta Traditie nu este inventata, ci capatata. Incepind cu Sfintul Pavel, sfintii parinti au indemnat fiecare generatie sa “stea neclintita si sa tina predaniile pe care le-a invatat, fie prin cuvint, fie prin epistola lor” (2 Tes 2:15). Acei oameni au fost gata sa patimeasca orice lucru numai ca sa poata sa continuie sa-I slujeasca lui Dumnezeu in duh si adevar. Prin faptele lor ne-au lasat exemplu sa fugim de cei care invata erezia si sa stam drepti pentru adevar. Daca vrem sa fim numiti discipolii lor, atunci trebuie sa le studiem vietile ca sa le putem imita in vremurile noastre.
 
Omul modern a respins ideea adevarului relevant si a imbratisat relativismul. Intre multele culte care-si spun crestine exista credinta ca nu exista adevar dogmatic absolut, ca fiecare detine o bucata de adevar si ca nimeni nu are adevarul intreg. Despre aceasta indiferenta relativista fata de adevar a scris Sfintul Filaret:
 
“Nu cumva tot mai mult se raspindeste acea indiferenta fata de adevar, care pare sa nu fie ostila, si care, totusi, a fost judecata de Domnul cind I s-a arata Sfintului Ioan, in Apocalipsa, ca fiind mai rea decit razboiul declarat? Domnul a zis: te voi scuipa din Gura Mea. El ii ameninta pe cei ce nu sint nici reci, si nici fierbinti, ci caldicei, adica pe cei care sint indiferenti fata de El si adevarul pe care il propovaduieste. De fapt, numai lipsa fierbintelii si indiferenta fata de adevar pot explica succesul si viteza cu care modernismul, ecumenismul si alte gunoaie spirituale se raspindesc in omenire, precum si putreziciunea lumii libere."
(Sfintul Filaret, Mitropolitul New York-ului, predica la Sfintele Pati, 1974)

Chiar aceasta indiferenta fata de adevar, impreuna cu ambitiile politice, a dat nastere Consiliului Mondial al Bisericilor in 1948. Consiliul Mondial al Bisericilor a pornit ca o organizatie a crestinilor protestanti care urmareau unitatea prin compromis, insa astazi este un amestec de religii pseudo – crestine si necrestine care-i cheama pe toti oamenii ce sint indiferenti fata de adevar. Consiliul Mondial al Bisericilor s-a impus ca o religie a intregii lumi in locul Bisericii lui Hristos.
 
Oricine familiar cu traditia apostolica poate intelege ca este frauda spirituala si inselaciune. Si-atunci cum este posibil ca Patriarhatele Constantinopolului, Alexandriei, Antiohiei si Ierusalimului, Rusiei, Serbiei, Romaniei, Biserica de Stat din Grecia sa fie membre organice in Consiliului Mondial al Bisericilor?
 
Este un Domn, o credinta, un botez. Orice conducator spiritual care submineaza invataturile Credintei Apostolice si sustine ca exista preotie sau botez sau Euharist in afara Bisericii Ortodoxe comite o frauda. Aceasta frauda este principiul calauzitor al pan – ereziei ecumenismului. Cu toate acestea, exista o frauda si mai subtila prin care au fost inselati multi ce in alte circumstante ar fi marturisit credinta. Multi falsi stareti isi ratacesc credinciosii increzatori prin cuvinte mestesugite si inselatoare zicindu-le ca este corect sa “lupti din interior” impotriva ereziei ecumenismului si ca important pentru om este sa respinga erezia la nivel personal. Dar aceea nu este eclesiologie crestin ortodoxa, ci congregationalism. Tot euharistul este facut in numele episcopului locului. Imediat dupa sfintirea Cinstitelor Daruri in timpul Sfintei Liturghii preotul isi pomeneste ierarhul cu urmatoarele cuvinte: “pe care-l daruieste sfintelor Tale biserici in pace, cinstit, sanatos, indelungat in zile, drept invatind cuvintul adevarului Tau”. De ce se spune “drept invatind cuvintul adevarului Tau”? Pentru ca daca un preot pomeneste un episcop eretic, atunci consecintele vor fi cumplite. Asa cum sfintii marturisitori ai Bisericii Ortodoxe au scris:
 
“Toti invatatorii Bisericii, toate Sinoadele si toate Scripturile Dumnezeiesti ne indeamna sa figim de aceia care tin alte doctrine si sa ne separam de la impartasirea cu ei.”
(Sf. Marcu Eugenicul)

“Caci Gura de Aur nu numai pe eretici ii do¬vedeste cu mare si pu¬ter¬nic glas ca dusmani ai lui Dumnezeu, ci si pe cei ce se impartasesc cu unii ca acestia.”
(Scrisoare catre staretul Teofil, Sfintul Teaodor Studitul)

“Mereu sa reaprindeti aceasta credinta inlauntrul vostru si sa va pastrati nepatati si nepingariti, neavind nici o partasie cu cel amintit (Nestorie), si nici insotindu-l de parca ar fi vreun invatator, atita vreme cit ramine un lup si nu un pastor… Noi sintem in partasie cu acei clerici si mireni care s-au separat de el sau care au fost caterisiti de el pentru motiv de dreaptă credinta, pentru ca nu sustinem nedreapta lui osinda; ci mai degraba ii laudam pe cei ce au suferit, si le spunem: “Fericiti sinteti voi daca sinteti ocariti din pricina Domnului; pentru ca Duhul si puterea lui Dumnezeu se odihnesc deasupra voastra.”
(O scrisoare a Sfintului Chiril, Patriarh al Alexandriei, catre preotii si poporul din Constantinopol inainte de convocarea celui de-al Treilea Sinod Ecumenic, care a condamnat pe Nestorie (Mansi IV, 1096))

“Mi-ai spus ca ti-a fost teama sa-i spui preotului tau slujitor sa nu-l mai pomeneasca pe eresiarh; chiar daca n-o sa-mi permit sa zic acum ceva in legatura cu aceasta, comuniunea este pingarita prin simplul fapt ca-l pomeneste, chiar daca cel ce pomeneste este ortodox.
(Scrisoarea sa către Patriarhul Ierusalimului, Sfintul Teodor Studitul, P.G. 99, 1164)

Biserica este o taina, exista in lume si, totusi,nu-I apartine. Biserica nu este o organizatie omeneasca, iar Sfintul Pavel ne invata ca ea este Trupul lui Hristos, o uniune mistica cu Dumnezeul – Om. Ea nu este o organizatie, ci un organism uman – Dumnezeiesc. Fiecare crestin este unit cu Hristos de catre preotul Bisericii prin sfintul botez si prin euharist. O Biserica locala ramine unita cu Hristos numai atita timp cit marturiseste credinta inminata sfintilor apostoli. In zilele noastre insa multe Biserici locale sint cazute din cauza ca episcopii lor au ales sa nu-l imite pe apostolul Nataniel, un israelit adevarat in care nu a existat inselaciune si invatatura mincinoasa.

Astazi este ziua examinarii de sine. Se cuvine sa ne intrebam daca ii imitam pe marturisitorii Bisericii Ortodoxe pe care ii pomenim in Sinodiconul Ortodoxiei sau, poate, duhul indiferentei a inceput sa-si faca loc in inimile noastre? Daca va simtiti ispititi in acest fel, va implor sa va aduceti aminte de sfintii marturisitori, Sfintul Vasile cel Mare, Sfintul Grigore Teologul, Sfintul Ioan Gura de Aur, Sfintul Fotie cel Mare, Sfintul Marcu al Efesului, Sfintul Grigore Palama, de ceialalti marturisitori si sa va ridicati la rivna pentru adevar. Fie ca niciodata sa vi se intimple sa fiti inselati de cineva care se da discipol al acestor sfinti dar va indeamna sa nu le urmati exemplele. Faptele vorbesc mai tare decit vorbele.

Sa ne rugam cu durere in inimile noastre pentru cei multi ce au fost indepartati prin nenumaratele erezii care exista astazi pentru ca ei sa ajunga sa cunoasca adevarul.


Dumnezeu sa va tina in credinta si sa va dea toate lucrurile bune voua si familiilor voastre prin Harul Domnului nostru Isus Hristos. Amin.

Offline mabsoota

 • Archon
 • ********
 • Posts: 2,859
 • Kyrie eleison
 • Faith: Christian
 • Jurisdiction: Orthodox (Coptic)
Re: Predica Ips Moise in Duminica Ortodoxiei
« Reply #1 on: March 06, 2012, 09:03:03 AM »
multumesc pentru aceasta predica.
nu am inteles bine din care biserica vine preotul care a predicat , era din biserica ortodoxa greaca?
m-am obisnuit mai bine cu titluri in limba engleza.

Online augustin717

 • Taxiarches
 • **********
 • Posts: 6,753
 • Faith: Higher Criticism
 • Jurisdiction: Dutch
Re: Predica Ips Moise in Duminica Ortodoxiei
« Reply #2 on: March 06, 2012, 11:28:49 AM »
Dintr-o biserica vechi calendarista. Aia adevarata, zic ei. :D
"I saw a miracle where 2 people entered church one by baptism and one by chrismation. On pictures the one received by full baptism was shinning in light the one by chrismation no."

Offline mabsoota

 • Archon
 • ********
 • Posts: 2,859
 • Kyrie eleison
 • Faith: Christian
 • Jurisdiction: Orthodox (Coptic)
Re: Predica Ips Moise in Duminica Ortodoxiei
« Reply #3 on: March 06, 2012, 11:45:17 AM »
au impartasanie cu cei alti ortodocsi?
(i am never sure of the correct romanian spelling of plural 'orthodox' so please feel free to correct me!)

Online augustin717

 • Taxiarches
 • **********
 • Posts: 6,753
 • Faith: Higher Criticism
 • Jurisdiction: Dutch
Re: Predica Ips Moise in Duminica Ortodoxiei
« Reply #4 on: March 06, 2012, 12:52:38 PM »
nu cred. zic ca ceilalti sunt eretici.
"I saw a miracle where 2 people entered church one by baptism and one by chrismation. On pictures the one received by full baptism was shinning in light the one by chrismation no."

Offline ialmisry

 • There's nothing John of Damascus can't answer
 • Strategos
 • ******************
 • Posts: 41,656
Re: Predica Ips Moise in Duminica Ortodoxiei
« Reply #5 on: March 06, 2012, 07:10:50 PM »
au impartasanie cu cei alti ortodocsi?
(i am never sure of the correct romanian spelling of plural 'orthodox' so please feel free to correct me!)
ortodocşi

şi da, ei sunt cu ceilalţi.  Au o biserica aici la Chicago.
Question a friend, perhaps he did not do it; but if he did anything so that he may do it no more.
A hasty quarrel kindles fire,
and urgent strife sheds blood.
If you blow on a spark, it will glow;
if you spit on it, it will be put out;
                           and both come out of your mouth

Offline Lukianos

 • Newbie
 • *
 • Posts: 14
Re: Predica Ips Moise in Duminica Ortodoxiei
« Reply #6 on: March 06, 2012, 07:40:14 PM »
au impartasanie cu cei alti ortodocsi?
(i am never sure of the correct romanian spelling of plural 'orthodox' so please feel free to correct me!)

Ceialalti “ortodocsi” au incetat a mai fi ortodocsi in momentul in care au marturisit erezia ecumenista pe fata: unii odata cu schimbarea Sfintei Traditii prin adoptarea calendarului iulian revizuit (vezi threadul “cum s-a facut schimbarea calendarului bisericesc”), altii mai tirziu, prin pastrarea comuniunii cu cei dintii si prin participarea in Consiliul Mondial al Bisericilor.
 
Biserica Ortodoxa este Trupul lui Hristos, ca atare este intotdeauna perfecta, curata. Ortodocsii au obligatia de a intrerupe comuniunea cu cei care marturisesc ereziile pe fata si refuza sa se pocaiasca pentru ca “ce invoire este intre Hristos si Veliar sau ce parte are un credincios cu un necredincios?  (2 Cor 6:15) – vezi toate celelalte threaduri.
 
Ortodoxia unei Biserici nu este expresia comuniunii cu alte Biserici locale sau cu patriarhul ecumenic. Asemenea legaturi sint doar consecinta marturisirii comune ortodoxe si a succesiunii apostolice.
 
Esti armean? Cum se face ca esti in biserica copta?

Offline mabsoota

 • Archon
 • ********
 • Posts: 2,859
 • Kyrie eleison
 • Faith: Christian
 • Jurisdiction: Orthodox (Coptic)
Re: Predica Ips Moise in Duminica Ortodoxiei
« Reply #7 on: March 07, 2012, 05:46:59 AM »
sunt in marea britania.
avem biserica copta aici si m-am dus intr-o visita sa le vad.
a fost interesant, si am studiat istoria bisericei, si dupa ceva timp am devenit ortodox.