Author Topic: Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe despre impartasirea cu ereticii  (Read 1883 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lukianos

  • Newbie
  • *
  • Posts: 14
“Daca spurcam Ortodoxia si sfinta Credinta prin impartasire adultera cu ereticii n-o sa scapam de a impartasii pedeapsa care-i asteapta pe eretici in lumea care va sa vina.” (Sf. Ioan cel Milostiv, Viata Sf. Ioan cel Milostiv, Sinaxar 12 Noiembrie)

“Sa ne ferim din toate puterile noastre ca nu cumva sa primim sau sa dam impartasanie la eretici. “Nu dati cele sfinte ciinilor”, zice Domnul. “Nici nu aruncati perle inaintea porcilor” (Matei 7:6) ca sa nu devenim partasi la necinstea si osinda lor.” (Sf. Ioan Damaschin, Marturisire de Credinta, Cartea IV, Cap. 13)

“Feriti-va de erezia care distruge sufletul, de impartasirea cu aceasta care este indepartare de la Hristos… Unii s-au scufundat cu totul in ce priveste credinta. Altii, cu toate ca nu s-au inecat in propriile ginduri, pier fara indoiala prin impartasire cu erezia.” (Sf. Teodor Studitul, P.G. 99, 1216)

“Hrisostom ii expune cu glas tare nu numai pe eretici, ci si pe cei care sint in comuniune cu ei ca vrajmasi ai lui Dumnezeu.” (Sf. Teodor Studitul)
 
 
“Daca si numai a spune cuiva “Bun venit!” (2 Ioan 10-11) este tot una cu a te face partas la faptele dracesti ale aceluia, cu atat mai mult asa se intampla cu pomenirea pe fata in chiar prezenta Dumnezeiestilor si infricosatoarelor Taine. Daca El care sta inaintea noastra este Adevarul Insusi, de ce ar trebui sa credem ca El va accepta aceasta mare minciuna, ca acel om [patriarhul] se cuvine cinstit ca un patriarh ortodox intre ceialalti patriarhi ortodocsi? In momentul in care infricosatoarele Taine sunt pregatite sa ne prefacem ca suntem doar actori pe scena? Si cum sa indure sufletul unui crestin ortodox toate acestea inloc sa se abtina de indata de la comuniunea cu cei care il pomenesc si sa-i socoteasca ca pe unii care fac castiguri murdare pe seama lucrurilor dumnezeiesti? Biserica Ortodoxa a lui Dumnezeu a fost de parere chiar de la inceput ca pomenirea numelui ierarhului in biserica inseamna comuniune completa cu acela. Scrie in manualul de liturgica, cel care liturghiseste pomeneste numele episcopului dovedind prin aceasta supunere fata de un superior, ca este in comuniune cu acela si cu cei care il urmeaza in Credinta si in Dumnezeiestile Taine.

... Si Dumnezeu a facut cunoscut acest lucru zicind: “Preotii lui calca legea Mea si pangaresc lucrurile sfinte ale Mele” (Iezekiel 22:26). De ce? Pentru ca “nu osebesc ce este sfant de ce nu este sfant” si au tinut toate lucrurile ca si cum ar fi fost de rind. Si cu toate astea s-ar cuveni sa o facem [pomenirea] cu pogoramant? Dar cum ar putea fi potrivit un asemenea pogoramant care necinsteste lucrurile dumnezeiesti si alunga Duhul Sfant din ele, cand, dupa cum chiar Dumnezeu a spus, aceea ii face pe credinciosi sa-si piarda adoptia [ca si copii ai lui Dumnezeu] si ii taie de la iertarea pacatelor lor? Poate fi cu adevarat un pogoramant mai daunator decat acesta?...” (Din Scrisoarea parintilor atoniti catre imparatul Mihail Paleologul impotriva patriarhului ecumenic Ioan al XI-lea (Beccos), 1275 – 1282)