OrthodoxChristianity.net
January 29, 2015, 08:41:18 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Reminder: No political discussions in the public fora.  If you do not have access to the private Politics Forum, please send a PM to Fr. George.
 
   Home   Help Calendar Contact Treasury Tags Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: Bođani, manastir kod Bača  (Read 1020 times) Average Rating: 0
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Irish Hermit
Kibernetski Kaludjer
Warned
Merarches
***********
Offline Offline

Posts: 10,991


Holy Father Patrick, pray for us


« on: August 20, 2010, 07:48:12 PM »


Bođani, manastir kod Bača

Osnovan je još 1478. godine, a istorijske mene potonjih vekova obeležile su u njegovo trajanje, da bi mu, posle temeljne obnove koja je počela 2007. upravo ovih dana bio vraćen nekadašnji sjaj.

Izvor: Večernje novosti

 
Za razliku od Srema, koji svojom raskoši obasjava dvadesetak fruškogoroskih, u Bačkoj nema mnogo manastira, tek tri. Jedan je u Kovilju, drugi u Somboru, a treći u Bođanima, nadomak Bača. Ovaj poslednji je i najstariji. Osnovan je još 1478. godine, a istorijske mene potonjih vekova obeležile su u njegovo trajanje, da bi mu, posle temeljne obnove koja je počela 2007. upravo ovih dana bio vraćen nekadašnji sjaj.

- Samo oko temelja konaka koji je vlaga bila potpuno zahvatila iskopali smo čak 1.200 kubnih metara ne vlažne zemlje, nego blata, što jasno govori dokle je propadanje zdanja bilo došlo - kaže otac Zaharije, jedan od tri monaha koji, sa još tri iskušenika, čine manastirsko bratstvo.

Iguman Bođana je, inače, otac Panaret, 33-ogodišnji jeromonah zaista neobičnog života. Do pre deset godina bio je jedan od naših najboljih kik-boksera i državni reprezentativac, da bi onda odlučio da krene putevima Gospodnjim. U vreme posete reportera „Novosti“ morao je, ipak, da se bavi svetovnim poslovima, jer je, baš tog dana, stigla konačna sudska odluka o vraćanju manastiru oduzete zemlje, pa je valjalo neodložno obaviti niz važnih administrativnih formalnosti.Monah Zaharije


- Vraćeno nam je stotinak jutara što oranica, što šuma, pa je ukupna površina manastirskog imanja sada otprilike dva puta tolika - precizira monah Zaharije.

U obnovu manastira do sada je, inače, uloženo gotovo pola miliona evra. Preostalo je još da se spolja uredi postojeća manastirska crkva Vavedenja presvete Bogorodice, sagrađena 1722. Od tri koje su joj prethodile, dve su tokom svojih pohoda s početka 16. i s kraja 17. veka spalili Turci, a jednu su, početkom 18. odnele vode Dunava koji protiče kraj manastira.

- Sadašnju crkvu je od 1735. do 1737. oslikao Hristofor Žefarovič, slavan, inače, po svojim bakrorezima, i to je jedina crkva sa njegovim freskama - kaže monah Zaharije.

Posebno mesto u crkvi zauzima čudotvorna ikona ili Bođanska Bogorodica, kako je nazivaju. U manastir je, najverovatnije iz Rusije, stigla u 16. ili 17. veku, a tron na kojem i danas stoji postavljen je 1780. Njena isceliteljska moć ovde privlači mnoge.

- Dolaze i rimokatolici i drugi - potvrđuje otac Zaharije. - Pre dve godine, o Bogojavljenju, jedna kato- likinja čiji muž je dugo bio u komi je došla da se pomoli i nas zamoli da se pomolimo za njega. Učinili smo to i dali joj bogojavljensku vodicu. Kada ga je njome umila, probudio se iz kome.

PARK KAO BOTANIČKA BAŠTA

U BOĐANIMA je posebno impresivan prostrani manastirski park, prava botanička bašta sa čak 153 vrste rastinja iz svih krajeva sveta. Tokom višedecenijskog vođenja manastira zasnovao ga je sadašnji episkop osiječko-baranjski i poljski Lukijan, a u njemu su kedrovi čije su sadnice nabavljene u Egiptu, kitnjaste jele stigle sa Pirinejskog poluostrva, stabla ginka sa dalekog istoka... Jedino drvo koje se, i pored više pokušaja, nije primilo je američka sekvoja.

NOVOZELANĐANIN

OD TRI iskušenika koji su deo manastirskog bratstva, dva su iz Srbije, a jedan sa Novog Zelanda, [Wellington-ac Chris McDonald-Dionisije] odakle je stigao pre godinu dana. Njegovo duhovno ime je Dionisije, a u okretanju pravoslavlju krenuo je stopama oca Save [Rotorua], takođe Novozelanđanina, koji je, već više od jedne decenije, monah u manastiru Kovilj.


http://www.b92.net/putovanja/destinacije/evropa.php?&nav_id=422358
Logged
Irish Hermit
Kibernetski Kaludjer
Warned
Merarches
***********
Offline Offline

Posts: 10,991


Holy Father Patrick, pray for us


« Reply #1 on: August 23, 2010, 07:34:32 AM »

Upokoio se o.Sava - Novozelandski u Manastiru Kovilju.
Logged
Tags:
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2013, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 29 queries.