OrthodoxChristianity.net

Foreign Language Forums => Limba Romana => Topic started by: Lukianos on January 23, 2012, 09:33:06 PM

Title: Despre falsii invatatori in predica Ips Moise la Schimbarea la Fata
Post by: Lukianos on January 23, 2012, 09:33:06 PM
Predica Ips Moise al Portlandului si Vestului, membru in Sfintul Sinod al Bisericii Ordodoxe - celei adevarate - a Greciei, sinod condus de Pf Kallinikos – Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia, la Sfinta Sarbatoare a Schimbarii la Fata din 2011:


Astazi praznuim o sarbatoare a Stapinului Hristos, Dumnezeul – Om care ni s-a facut cunoscut in Slava. Asa cum este scris, Mintuitorul nostru s-a urcat pe Muntele Tabor impreuna cu cei mai apropiati discipoli, Petru, Ioan si Iacov, si a fost Schimbat la Fata in prezenta lor.

In vremea Sf. Grigore Palamas a existat o controversa cu privire la ce a fost cu adevarat acea Lumina a Schimbarii la Fata. Au existat invatatori in Vest care au insistat ca Lumina a fost creata si ca, prin urmare, si Harul insusi a fost creat. Acei oameni au ajuns la asemenea concluzii din cauza ca ei au fost mai intii de toate educati in filozofia greaca si au incercat sa potriveasca doctrinele crestinatatii in sistemele filozofice grecesti. In concordanta cu ideile lor false, Dumnezeu nu se poate impartasi cu oamenii cu adevarat.

Sf. Grigore Palamas a dovedit neadevarul sustinut de acei oameni si a expus invatatura crestin ortodoxa conform careia Dumnezeu este in totalitate transcendent si de neatins in esenta Sa, dar care Dumnezeu se impartaseste cu noi prin Harul Sau. Cind auzim vorbindu-se de Harul lui Dumnezeu sau de Slava lui Dumnezeu sau de Lumina lui Dumnezeu acestea se refera la ceea ce Sfintii Parinti mai numesc Energiile Necreate ale lui Dumnezeu. Esenta este cauza, iar energia efect. Parintii purtatori de Dumnezeu ne-au explicat ca numai nefiinta este fara capacitate de actiune. Iar daca cineva spune ca energia sau capacitatea de actiune a Sfintei Treimi a fost creata, atunci concluzia logica este ca Sfinta Treime este creata (ceea ce este blasfemie). Sfintii Parinti ne invata ca Natura Necreata are Energie Necreata.

Domnul si Mintuitorul nostru Iisus Hristos ne-a fost facut cunoscut ca noul Adam, o singura persoana in doua naturi, Dumnezeu intrutotul si om intrutotul. Noi sintem chemati sa-I semanam, pastrindu-ne natura umana, dar ridicati la un nou mod de existenta prin participare in energiile Sale necreate, in Harul Sau.

Ca si crestini ne incepem viata transfigurata odata cu Sfintul Botez si ne-o mentinem luind parte in Harul Dumnezeiesc in special prin euharistie. In alte cuvinte, sintem schimbati, transfigurati, devenind membre ale Trupului lui Hristos, adica ale Bisericii.
Urcam si noi Muntele Tabor ca sa participam la Schimbare prin pocainta. In acest sens, Sf. Apostol Matei in evanghelia sa trimite la cuvintul Duhului Sfint primit prin proorocul Isaia:

“Ca sa se implineasca ce s-a zis prin Isaia proorocul care zice: "Pamantul lui Zabulon si pamantul lui Neftali spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; Poporul care statea in intuneric a vazut lumina mare si celor ce sedeau in latura si in umbra mortii lumina le-a rasarit". (Matei 4:14-16),

si versetul urmator “De atunci a inceput Iisus sa propovaduiasca si sa spuna: Pocaiti-va, caci s-a apropiat imparatia cerurilor.” (Matei 4:17)

Aceasta pocainta inseamna respingerea intunericului pacatului si intoarcerea la Lumina si Harul lui Dumnezeu. La Schimbarea la Fata apostolii au avut parte de Har in supra-abundenta, vizibil chiar propriilor ochi. De asemenea experiente au parte din cind in cind sfintii, dar in vietile noastre putem percepe in inimi lupta dintre Lumina lui Dumnezeu si intunecimea pacatului. Inima este chiar cimpul de batalie, iar rugaciunea si gindul la Dumnezeu sint armele noastre. Ne folosim mintile ca sa ne aparam inimile. Mitropolitul Antonie (Khrapovitski – al ROCOR-ului, n.t.) spunea odata:

“'Daca am fi avut grija, n-am fi fost condamnati' scriu apostolii. Trei patrimi sau, poate, noua zecimi din pacatele, grijile si chiar crimele noastre au loc din cauza ca lumea nu vrea sa se opreasca si sa se gindeasca inainte de a vorbi sau de a face. Cel care nu incearca sa se stapineasca nu intelege importanta enorma pentru suflet si traiul simtit a ruperii de sine, chiar si doar pentru un moment, de la lucrurile zadarnice care ne inconjoara si a concentrarii gindurilor propri si a constiintei la ceea ce Domnul cere in circumstanta data si la momentul dat.”

Aceasta atentie interioara este cheia pentru acea viata schimbata, transfigurata.

Mai exista inca o invatatura importanta pe care ne-o ofera Evanghelia cu prilejul Schimbarii la Fata, care pare sa fie uitata de unii, insa eu ma simt obligat sa “spun adevarul in dragoste” cu privire la aceasta. Un nor luminos i-a acoperit pe cei prezenti si vocea Tatalui l-a marturisit pe Domnul Iisus zicind: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L." (Matei 17:5)

Multi scriitori in zilele noastre au comentat pe tema Schimbarii la Fata si au adus cu sirguinta la lumina citate revelatoare din Sfintii Parinti cu privire la terapia mintuirii pe care o ofera Biserica spre vindecarea sufletului. Unii chiar i-au citat pe Sfintii Parinti acolo unde spun ca Rugaciunea Inimii este un mijloc eficace de sirguinta in a fi in Harul lui Dumnezeu. Si totusi, chiar in aceste vremuri grele, ei ignora cuvintele Mintuitorului nostru si decid sa nu-L auda atunci cind El zice: “Dar vine ceasul si acum este, cand adevaratii inchinatori se vor inchina Tatalui in duh si in adevar, ca si Tatal astfel de inchinatori isi doreste. Duh este Dumnezeu si cei ce I se inchina trebuie sa i se inchine in duh si in adevar.” (Ioan 4:23-24)

Putem participa la Schimbare, Transfigurare, numai slujindu-I lui Dumnezeu in duh si adevar. Ecumenismul este marea minciuna care ii desparte in zilele noastre pe unii de adevar. Aceasta erezie respinge invataturile apostolice cu privire la unicitatea adevarului imbratisind totodata toate celelalte erezii, toate invataturile mincinoase ale trecutului si din aceasta cauza o numim pan-erezie.

Sf. Apostol Pavel ne-a invatat ca “Este un Domn, o credinta, un botez.” (Efeseni 4:5) Sfintii Parinti ne-au invatat si ei ca exista doar Una Biserica, Sfinta, Apostoleasca si Soborniceasca, si un singur Botez spre iertarea pacatelor.

Nimeni nu poate fii in acelasi timp si in Lumina Schimbarii, si in intunericul ereziei. Vai voua stareti moderni si teologi care ignorati insemnatatea cuvintelor Mintuitorului nostru despre slujirea in duh si adevar! Din cauza ca acesti oameni au abandonat invataturile importante ale Sfintilor Parinti cu privire la marturisirea credintei, ei s-au dezis de marturia cea adevarata a Bisericii si de Drumul Crucii. Biserica s-a cladit pe invatatura apostolilor si pe marturia martirilor, insa acesti stareti moderni vorbesc si traiesc de parca, oarecum, viata spirituala ar putea fi separata de marturisirea adevarului. Aceasta, insa, este inselaciune duhovniceasca.

Multi credinciosi bineintentionati sint orbiti de personalitatea acelor falsi stareti, si din aceasta cauza sint inselati sa ramina in impartasire cu o erezie pe care nu o aproba. Acesti oameni citesc vietile sfintilor, dar sint atit de confuzi incit nu realizeaza ca propriile vieti in impartasire cu erezia sint in contradictie cu felul in care sfintii au trait. Oricine familiar cu viata Sf. Vasile cel Mare stie ca acela mai degraba ar fi murit decit sa intre in impartasie cu erezia lui Arie sau a lui Macedoniu. Oricine familiar cu viata Sf. Sava cel Sfintit stie ca acela mai degraba ar fi indurat moartea decit sa fie in impartasire cu monofizitii. Un crestin, oricit de bine intentionat ar fi, nu poate spera sa intre in ceata Sfintilor Parinti daca in aceasta viata paminteasca nu accepta invataturile Sfintilor Parinti si nu-i imita in marturisirea credintei.

Cu gura acei falsi stareti condamna erezia ecumenismului, dar in fapta slujesc cu episcopi eretici si pomenesc episcopi eretici. De aceea liturghiile lor sint pingarite prin pomenirea episcopilor eretici, dupa cum spune Sf. Teodor Studitul. Fiindca aceea nu este nicidecum slujire in duh si adevar, ci slujire in duplicitate si impartasire cu minciuna.

Acei falsi stareti inteleg si cred anumite lucruri privitoare la viata duhovniceasca, ”dar nu marturisesc din pricina fariseilor, ca sa nu fie izgoniti din sinagoga: Caci iubesc slava oamenilor mai mult decat slava lui Dumnezeu.” (Ioan 12:42-43) Sa nu va indoiti: participarea in Consiliul Mondial al Bisericii inseamna apostazie. A fi membru al unei jurisdictii bisericesti care a semnat falsa unire de la Balamand sau falsa unire de la Chambesy inseamna tradare a Ortodoxiei si respingere a adevarului duhovnicesc.

Vai celor cu dorinta de putere! Vai celor indiferenti fata de adevarul duhovnicesc si care impinzesc lumea astazi! Se cuvine sa ne rugam pentru pocainta si intoarcerea la credinta a acestor falsi invatatori, dar se cuvine si mai mult sa ne rugam in special pentru luminarea si descatusarea celor inselati de ei.

Sa ne straduim ca de-a lungul vietilor noastre sa auzim si sa raspundem ascultatori invataturilor Mintuitorului nostru despre cum se cuvine sa-I slujim in duh si adevar. Sa ne ferim de intunecimea ereziei cautind intotdeauna Lumina Schimbarii la Fata, care este a adevarului.

Fie ca Lumina si Harul Schimbarii la Fata sa fie peste familiile voastre, sa va binecuvinteze si sa va apere pina in veacuri. Amin.